nieuwsbrief maart 2009 

nieuwsbrief maart 2009

publicatie architectuur.nl

Supersnelle showroom, Heerenveen (20-03-2009)

In oktober 2007 kreeg Bert Baron Vormgevers uit Drachten de opdracht voor het ontwerp van een showroom aan de A7 op het IBF terrein bij Heerenveen. Door goede samenwerking tussen opdrachtgever, aannemer, overheid en architect is de showroom in één jaar ontworpen, gebouwd, opgeleverd en klaar voor gebruik.

Niet alleen de bouw is “supersnel” verlopen, ook de showroom heeft snelheid en beweging in zich. De metallic roodkoperen band die zich als het ware om het gebouw heen vouwt, geeft beweging aan de showroom. Een willekeurige vlakverdeling in de roodkoperen metallic gevelbekleding, elk met zijn eigen kopertint, geeft een levendige beweging en snelheid aan de showroom.

Herkenbare vormen
De showroom van 75 meter breed is gesitueerd aan de autosnelweg A7, de hoofdader van (Noord) Nederland die Heerenveen verbindt met Groningen. Door op macro niveau een beperkt aantal minimalistische strakgesneden herkenbare vormen in het gebouw te ontwerpen, is de showroom goed herkenbaar met hoge snelheid.

De massieve antraciete metselwerk-kaders vormen samen met de strakgevouwen metallic roodkoperen band de herkenbare elementen van de showroom. Het liggende metselwerk-kader vormt een hoog podium, een prachtige buitenpresentatie, direct zichtbaar vanaf de autosnelweg.

Verbindende elementen
De asymmetrie in de 75 meter lange showroom levert een doorbroken patroon op, hiermee wordt de eentonigheid van een saai langgerekt gebouw doorbroken. De direct in het oog springende antraciete metselwerk-kaders, waarvan één staand en de ander liggend, zijn verbindende elementen van de asymmetrische showroom.

Het gebouw is één totaalbeeld, maar ook op te splitsen in verschillende delen waardoor er een multifunctioneel gebouw ontstaat, elk deel met zijn eigen karaktertrekken.

Projectgegevens:
Ontwerp: Bert Baron Vormgevers en projecten, Drachten
Project architect: Bert Baron
Creatief architect: Ing. Jan Heddo Baron
Opdrachtgever: FKB Vastgoed, Buitenpost
Aannemer: BBN - Bouwbedrijf Boonstra Noordwijk bv
Constructeur: W2N engineers, Drachten
Totale inhoud: 23.000 kubieke meter
Afmeting: 75m x 35m (bxd)
Totale vloeroppervlak: 5.250 vierkante meter
Bouwkosten: ca. € 1.750.000

originele publicatie op architectuur.nl
http://www.architectuur.nl/1016150/Project-kort/Supersnelle-showroom,-Heerenveen.htm

Website by Tomston
@BBVormgevers volgen